top of page
Search

UPORABI »NEGATIVNE« OBČUTKE KOT BUDITVENI KLIC NEIZPOLNJENIH POTREB

Občutki kot so jeza, zaskrbljenost, strah, zmedenost, razdraženost, utrujenost, nemoč, odtujenost, žalost, živčnost, praznina, hladnost, pogosto zaznavamo kot negativna. V resnici pa so le posledica neizpolnjenih potreb (živost, sprejemanje, ljubezen, varnost, mir, zaupanje, lahkotnost …). V svojem bistvu nam omogočajo zaznavanje potreb, ki bi se rade izrazile, pa se zaradi naših notranjih omejitev ne morejo. So pomembni buditelji in sporočevalci našega zavednega in nezavednega. Igrajo pomemben del pri soočanju in preseganju omejitev. Omogočajo nam poglabljanje vase.


Dolgo časa sem omenjene občutke izrazito odrivala, zanikala in zaničevala. Še vedno se zalotim, da to počnem. S pomočjo dragocenega znanja, ki ga pridobivam na ATCT in psihoterapijah, se učim občutke prepoznati, se jih zavedati, občutiti, izraziti in najpomembneje SPREJEMATI. Učim se, da sem tudi ko čutim jezo, odtujenost, strah, praznino in hladnost več kot v redu. Učim se sprejemanja same sebe v popolnosti. Vseh delov, še posebej tistih, ki mi na prvo žogo niso najbolj simpatični. Kar se mene tiče, se šele na tem mestu lahko zgodi napredek in popolna transformacija, če smo seveda pripravljeni iti tudi globje v raziskovanje in procesiranje zavednih ali nezavednih ponotranjenih prepričanj, vzorcev, konceptov. Največkrat se ravno takrat, ko pridemo v stik z našo potrebo, »negativni« občutki spremenijo v »pozitivne« oziroma nam bolj prijetne občutke.


Smernice za delo z občutki: - Kaj se v tem trenutku dogaja po/v mojem telesu? Kje in kako na telesu se občutek izraža? (potne roke, tresavica, stiskanje v prsih, suha usta, pritisk v glavi …) - Kaj v resnici občutim? (žalost, jezo, nemoč, razdraženost, krivdo, obup, sram …) - Kaj se je zgodilo, da se tako počutim? (občutke zaznavamo OB situaciji, ne zaradi) - Po čem prav zares hrepenim? Kaj mi manjka? Česa si zares želim? (sprejemanje, spoštovanje, mir, varnost, neodvisnost …)


Živi življenje!





4 views0 comments

Comments


bottom of page